søndag den 20. april 2014

Mød Lokalsamfundet!

Kirke 16.3

”Kirke” består af en lerhytte med 10 rækker sæder og et elektrisk keyboard med tilhørende generator. Keyboardet spiller pivfalskt og spiller altid den samme kiksede rytme. Der var masser af sang, da vi besøgte kirken, alle aldersgruppe fik hver ca. 3 salmer at synge. Måske var det keyboardet, måske var det formiddagsheden, men næsten alle grupper lød SÅ uinteresseret! Senere hen var der en prædiken: 2 timers gratis Swahili lektion!

2 slags fattigdom 18.3

Vi skulle på 2 eksursioner i dag – en ude på landet og en i Nanyuki’s slum, for at illustrere hvordan fattigdom kom til udtryk.
Ude på landet er jobmulighederne ret få og ustabile. Vi besøgte et stenbrud, en sandgrav og et illegalt bryggeri. De to første fortalte at de er meget afhængige af lastbilerne der kommer fra byen og sælger deres produkt videre, fordi det er der at deres løn kommer fra. Bryggeriet er en anden sag. Som sagt er det en illegal virskomhed, og ligger derfor langt udenfor den nærmeste landsby hvor bryggerne bor. Alkoholen, kaldet chang'aa er brygget på majs, hvede og sukker. Man køber den pr. kop og må kun nyde maks to kopper, for ikke at blive opdaget af myndighederne. Generelt var der en ret stor afmagt her; det er ikke alle der er sikret et job, og der er ikke plads til innovation og kreativitet.






I slummen er det en helt anden sag. Her bor ca. 16’000 mennesker, og de fleste lever af små boder eller odd jobs hist og her. Vores guide, Salim, er caterer og bager sammen med nogle af sine venner. Og som så mange andre steder, så er network guld værd! Kender du nogen der mangler en bager, jamen så er du næsten sikret en lønseddel. Derfor virker slummen også mere som et stort landsbysamfund – fordi alle kan hjælpe alle, mens i landdistrikterne er det mere alle mand for sig selv.
















Mudderkast 19.3

I dag øvede vi mudderkast! Eller, rettere sagt skulle vi hjælpe med at reparere en skole. Det gik ud på at man skulle blande vand og sand sammen og så klaske mudderet på væggene, uden at blive distraheret af uforskammet nuttede unger.
Til aften havde vi så barbeque, hvor nogle af de afrikanske drenge købte en ged. Altså, en levende ged. Som skulle slagtes i baghaven. Naturligvis var alle danskerne nysgerrige, men også en smule forfærdet. Det syntes afrikanerne der var meget morsomt, da det at slagte en ged er ligeså naturligt som selv at gå ned i Fakta og købe nogle hakkedrenge. Så nu har jeg set en ged blive slagtet og så spist kræet bagefter. Det giver virkelig et andet syn på ens madvaner, skal jeg hilse og sige. Men ikke nok til jeg bliver vegetar.

Stammekultur og aflyste ture 21.3

Vi skulle besøge 3 stammer i dag, som alle bor i lokalområdet: Kikuyu, Turkana og Borana. Det specielle ved denne eksursion er, at det er ret sjældent du har så mange forskellige stammer samlet på et sted, især når det er fra hver stammegruppe: Bantu, Nilote og Cushite. En kort sammenligning til den forvirrede: De tre stammer kan nogenlunde sammenlignes med nationer i Europa, f.eks danskere, svenskere og nordmænd. Men disse nationer tilhører en overkategori; Skandinavien. På samme måde tilhører Kalenjin, Turkana og Masai stammerne alle overkategorien Nilotes.
Den største forskelle på de tre stammer vi besøgte var husene. Kikuyu-kvinden Lea havde bygget sit eget hus ud af mudder og plastikposer som insulation sammen med datteren, og havde en stor frodig have og et par kyllinger. Turkana-konen boede in en rund lerhytte med stråtag, som hendes afdøde mand havde bygget. Der var mange huse rundt omkring, som tilhørte andre medlemmer af familien, og hist og her gik der geder rundt, men der var ingen have. Borana-manden boede med sin kone og 5 børn i en hytte med mønstre tegnet på væggen. Han levede af diverse odd-jobs, som dem vi så på ekskursionen d. 18, og drømte om at flytte til byen.













Alt i alt, en meget lærerig ekskursion, og vores guide Jack var virkelig god til at oversætte for os.
Så til den knap så fede del; pga. en bombetrussel i Mombasa fraråder Udenrigsministereiet alle danskere i at tage til kysten i Kenya. Og vi havde for en uge siden bestilt billetter til Mombasa i vores friuge.

Håber virkelige vi kan finde et alternativ…

Ingen kommentarer:

Send en kommentar