onsdag den 21. maj 2014

Arusha

Velkommen til TCDC

Efter 14 timers lang køretur (med et ufrivilligt pitstop på 3 timer efter vores bil brød sammen) ankom vi endelig til TCDC, et af MS’ ældste træningscentre. TCDC står for Training Centre for Development Cooperation, men bliver i daglig tale kaldt ”Danish”, især når man skal stoppe med offentlig transport.


I Kenya hedder det en matatu, men i Tanzania hedder det en dala-dala. Forskellen er ikke så stor; begge er mini-busser der kører bestemte ruter, begge har både en konduktør og en chauffør, og begge spiller øredøvende højt musik. Forskellen er dog, at i en matatu er der rundt regnet plads til 14 mennesker. I en dala-dala er der plads til ca. 20. Men i en dala-dala er der som regel 25+ passagerer, og det ser nogenlunde sådan her ud:



I kaffebønnens tegn 14-18/5

"Kaffe byggede mit hus, kaffe gav mig min kone, kaffe betalte for mine børns uddannelse. Jeg elsker min kaffe."

Tanzania er, undskyld udtrykket, en ren guldmine for næsten al primær industri. Jorden er næringsrig og fyldt med guld, mineraler og ædelsten – bl.a. tanzanit, en smuk blå sten, der kun kan findes i denne region. Men Tanzanias største industri er kaffebønner. De højtliggende og fugtige bakker i den nordlige del af landet er hjemstavn for den lille bønne der giver os dødelige det daglige skud koffein vi (næsten) alle har brug. I løbet af den forløbne uge har vi så været heldige nok til at se hvordan kaffe bliver produceret, behandlet og solgt.

Kaffebønnen gror idealt set mellem 900 og 1200 meters højde, i vulkansk jord og mellem 13-15 grader. Så da vi mødte den aldrende kaffebonde Babu og skulle overnatte hos ham, hopfrøs vi (eller undertegnet gjorde, men jeg er også rigtig kuldskær! Gu’ ved hvordan jeg overlever i Danmark). Babu var flink nok til ikke kun at åbne sit hjem op for os, eller rettere, sin baghave, men også til at give os en rundvisning af hans farm. Vi oplevet hvordan kaffen bliver høstet (selvom der først er sæson for det i juni-juli), ristet og pulveriseret på traditionel vis.
Baba Babu og hans formue

Tørrede kaffebønner

Ristede kaffebønner


Knuste kaffebønner

Vi besøgte derudover også ”The Tanzanian Coffee Board” – nok det tætteste verden kommer på et decideret kaffeministerie. Kaffen bliver ikke kun solgt på en auktion, men klassificeret, testet og ristet i maskiner. Vi fik til og med lov til at købe et par eksemplarer af Tanzanian-approved kaffe med hjem.
Testcenteret

Kaffekategorier. 

Og nej, det er ikke et klasselokale for Matematik A - det er en kaffebørs
Kaffemaler

Rwanda 20 år senere 19/05

I år er det 20 år siden at et 800 000 mennesker mistede livet i løbet af 100 dage i det lille land Rwanda. I lang tid havde der været konflikter mellem majoriteten af befolkningen, kaldet Hutu’er, og det etniske mindretal Tutsi’er. Hadet stammede fra kolonitiden, da de belgiske kolonister dømte Tutsi-mindretallet til at være mere egnet til at lede landet. Efter uafhængigheden tog Hutu’erne over igen, og ekstremistiske Tutsigrupper blev drevet ud af landet. Desværre sluttede det ikke der. Propaganda fra radio og aviser holdt stadig hadet til Tutsi’erne i live.

 Det hele kulmineret da Præsident Habyarimana’s fly blev skudt ned. Man mente det var Tutsi ekstremister, og Hutu’erne tog en grusom hævn. Ungdomsmilitiaen Interahamwe opsøgte Tutsi’er via deres identitetskort og slog em ihjel på stedet. Civilie Hutu’er var også med. De gik ud med køller, macheter og hvad man ellers kunne få fat på og slog deres Tutsi naboer ihjel. Kakerlakker, slanger, forrædere, det var man, hvis man var Tutsi, eller værre endnu – Tutsi sympatisør. Tutsi'erne blev ikke begravet, men smidt i floderne, eller simpelthen overladt til at rådne op.

Massakren sluttede først da Tutsi-oprørende fik overtaget landet, efter ca. 3 måneder. FN sendte meget få "fredsbevarende" tropper derned, som havde strenge ordrer om ikke at skyde på befolkningen, Hutu eller Tutsi.  Til gengæld oprettede FN i 1995 ICTR - 
International Criminal Tribunal for Rwanda, som agerer domstol for gerningsmændene bag folkemordet. Idag er det som sagt 20 år siden, så ICTR lukker om ikke så længe, da der kun er appelsager og lignende tilbage. Og med det bliver der forhåbentlig lukket for et grusomt kapitel i verdenshistorien. 


Ngorongoro 20/5

Global Højskoles eneste arrangeret safari gik til Ngorongoro krateret ca. 4 timers kørsel udenfor TCDC. Det var en heldagstur i fuld form: vi tog af sted kl. 06.15 og var tilbage på platformen 19.30 Men evt. køresyge (og kuldegysninger - der var ligeså koldt som en dansk forårsdag!) var turen værd når man får serveret denne slags flora og fauna.

Det majestætiske dyr i midten er en eland - Verdens største antelope. Resten er gnuer.

LØB! Hvorhen? Aner det ikke - vi er gnuer! Nå... Ok - LØB!

To mætte, unge hanløver



Ingen kommentarer:

Send en kommentar